Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus, belgyógyász
Immunspecialista
Bemutatkozás
Kérdések-válaszok
Kérdezze szakértőnket
Kérdések és válaszok   11 - 15

Éva
2011.12.11. 13:36:33
hajhullás
Tisztelt Doktor Úr, Majd' 1 éve észrevettem, hogy kezd egyre kevesebb hajam lenni,nyár végén a homlokomnál erősen látható volt már a ritkulás, így elmentem hajgyógyászhoz, aki ajánlott laborvizsgálatokat. Voltam inzulinrezisztencia vizsgálaton, az alábbi eredményeim lettek: Glucose 5,6 mmol/L 60 perces glucose 7,1 mmol/L, 120 perces glucose 8,7mmol/L Inzulin 3,0 mIU/L Inzulin 60 perc 22,3 mIU/L Inzulin 120 perc 5,3 mIU/L A ciklus kb. 5. napján végzett hormonvizsgálat eredménye: TSH: 2,76 mIU/l, T4 szabad frakció: 11,98 pmol/l, T3 szabad f: 3,68 pmol/l, luteinizáló hormon: 7,33 IU/l, follikulus stimuláló hormon: 6,35 IU/l, prolaktin: 374,60 mIU/l, ösztradiol: 140,6 pmol/l, progeszteron: 2,46 nmol/l,totál tesztoszteron: 1,41 nmol/l, SHBG: 79,4 nmol/l, 17-OH progeszteron: 0,82 ng/ml. Ekkor nem szedtem semmilyen fogamzásgátó készítményt. Milyennek látja a leletek eredményét? Ön szerint merre menjek tovább? nem szeretném, hogy tovább ritkuljon a hajam. Honnan tudom meg, hogy a hajhullás diffúz vagy androgén típusú? Nagyon várom válaszát! Előre is köszönöm: Éva
Prof. Dr. Balázs Csaba
2011.12.16. 08:41:34

Tisztelt Éva!

 

Sajnos a mellékelt leletekből a kérdésére nehéz volna egyértelmű választ adni. Mert:

  1. Nem ismert a klinikai kép, milyen fázisban vannak a hajszálai. A hajhagymák növekedésének három fázisa van. Az első az un. „anagén”, ez növekedés gyors fázisa, amely időszakban a haj növekedése 28 naponként akár 1 cm-t is elérhet. Ez az időszak néhány évig is tarthat. Ezt követi az u.n. „katagén” szakasz, amely a gyors növekedés végét jelenti és néhány (2-3 ) hétig tart. Majd a „telogén” fázis köszönt be, amikor a hajhagymák nyugvó állapotba kerültnek. Ez az összes hajszál 10-15%-t is jelentheti és 100-120 napig is eltarthat. Lényeges ez a szakasz is, mert biztosíthatja a kihullott hajszálak utánpótlását. Természetes, hogy fésülködéskor, vagy hajmosáskor több hajat veszítünk, mint egyébként. Normálistól eltérő hajhullásról csak akkor beszélhetünk, ha azt vesszük észre, hogy a korábbinál jobban hullik a hajunk, fénytelenné, töredezetté válik, reggel, ébredés után a párnánkon sok hajszálat találunk, vagy már kisebb fizikai hatás alkalmával is csomókban szakad ki hajunk. Ezekben az esetekben minden alkalommal érdemes kideríteni, hogy milyen okok állnak a háttérben.

A hajhullást számos tényező válthatja ki:

·        Hormonok (tesztoszteron szabad tesztoszteron, PCOS,

·         Fogamzásgátló

·         autoimmun betegség (ez érintheti a hajhagymákat is!)

·        Stressz

·         mérgező anyagok

·         Gyógyszerek

·        Sugárkezelés

·        táplálkozási rendellenességek

•          vitaminhiányok.

2.    Nem derül ki,hogy a szabad testosteron milyen szintű?

3.    Van-e autoimmun háttere betegségének? A Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism folyóiratban 2009-ben közölt kutatási eredmények kimutatták, hogy a nőkből kozmetikai műtétek során kivett hajhagymák növekedése hogyan változik pajzsmirigy hormonok hatására. A kivett hajhagymákat tenyésztették és vizsgálták az  egyes fázisokat a pajzsmirigy két hormonjának: a trijódtironinnak és a tiroxinnak a jelenlétében. Meglepetésükre azt figyelték meg, hogy ezek a hormonok növelték az anagén fázis hosszúságát, sőt fokozták a bőr pigmentációját is. A kísérlet azért jelentős, mert felhívja a figyelmet arra, hogy a pajzsmirigy hormonjainak hiánya felelős lehet a nők fokozott hajhullásáért, másrészt reményt is ad a hatásos kezelésre  Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a hajhullás gyakran nem csak a csökkent pajzsmirigyműködés következménye, hanem a hajhagyma elleni autotoimmun folyamat következménye is lehet, amelyet szintén lehet gyógyítani

Ezek tisztázását javaslom.

Jó egészséget kívánok:Prof. Dr. Balázs Csaba (06-30-631-9309)


Magdolna (52éves-Debrecenből)
2011.11.09. 20:12:58
Hajhullás,Vitiligó, Pajzsmirígy alulműködés
Tisztelt Doktor Úr! 15 éves koromtól Vitiligóm van, mostanra már a testfelület 99%-án. 2007-ben pazsmirígy alulműködést is diagnostizáltak.Mindemellet magasvérnyomás és erős csontritkulás.A hajam elvékonyodott, s 1 éve folyamatosan ritkul,már alig van.2011. augusztustól oktberig kezelték Forcapil kapszula, Alpicort oldat, Alpecin sampon, eredmény semmi, sőt további ritkulás.Gyógyszereim: Euthyrox 75Ug, Bon viva injekció 3 havonta csontritkulásra(előtte 2011.05 hóig és 1 évig Protelos, ami nem volt eredményes) Calcichev D3 2X1, Coverex AS 2,5 mg(előtte egy évi 5 mg) 2011.augusztusi laboreredmények:(-csak az eltérőek)Ferritin:8.30,VVT:4.18, HGB:114, RDW%:15.5, tBil:27, kBil: 8.0 (bilirubin 20 éve magas, volt ettől magasabb is)TPO:3,306.40 (sTsh:0.719, fT4:19.0, fT3:6.2) Pajzsmirígyszakrendelésen 2011.04.04-én jártam, most 2011.11.21-re kértem időpontot-nem őrültek h. kértem...) Bőröm viszket, körmöm évek óta töredezett, most egy kicsit erre segített a Forcapil kapszula, hajam, hajszálak elvékonyodtak, megritkult. Mit tanácsol, mit tudok tenni, a hajam visszaszerzése ügyében.(azon túl, hogy rendszeresen járok minden szakrendelésre és a gyógyszerszedést betartom.) Segítségét előre is köszönöm.
Prof. Dr. Balázs Csaba
2011.11.17. 15:10:43

Tisztelt   Magdolna!

Az alulműködésnek (hypothyreosis), vagyis a pajzsmirigy alacsonyabb hormontermelésének oka lehet a pajzsmirigy megbetegedése, melynek hátterében állhat gyulladás, a jód hiánya, pajzsmirigyműtét, röntgensugárzás vagy akár gyógyszerek is. Amikor a pajzsmirigyhormon szintje még csak kismértékben tér el a normálistól, a tünetek nem jellegzetesek, így általában nem is tulajdonítunk nekik jelentőséget. Enyhe fáradékonyságon és a koncentrációs képesség romlásán kívül más nem érzékelhető. Komolyabb esetben az anyagcsere lelassul, lassabb lesz a mozgás, a beszéd, a gondolkodás is, érdektelenség alakulhat ki, ami könnyen összetéveszthető a depresszióval. Aluszékonyság, hízás, szorulás, fázékonyság lesz jellemző, az arc felpuffad, a haj ritkává és szárazzá válik, gyakran hullik is, csökkent a libidó (nemi vágy!). Ilyenkor a bőr hideg, száraz, sápadt és durva. A kezek fájhatnak, a körmök töredeznek, a testen ödémák alakulhatnak ki. A pajzsmirigy hormonjainak és az agyalapi mirigy által termelt TSH-nak a meghatározása segít a kórismézésben, de egyetlen hormonérték önmagában nem diagnosztikus értékű! A pajzsmirigy ultrahang vizsgálata fontos vizsgálat, de a betegség pontos diagnózisát önmagában nem biztosítja! A pajzsmirigy alul működése jól kezelhető hormonpótlással és a kísérő, ill. kiváltó betegségek egyidejű gyógyításával. Fontos! A pajzsmirigybetegségekhez gyakorta más tünetek, kórképek is társulnak:.

·        Mellékvese csökkent működése

·         A szem betegségei. Gyakran allergiásnak gondolt szemtünetek hátterében a Basedow-Graves betegség áll.  

·        • Az idegrendszer általános gyengeséggel járó betegsége (myasthenia gravis) ritkán kerül időben felismerésre, pedig idejében felismerve gyógyítható. Ennek a betegségnek egyik formája a szemen jelentkezik.

·         Cukorbetegség: u.n. inzulinhiányos, 1. típusú diabetes mellitus

·         A bőr festékhiányos betegségei (vitiligo)

·        Hajhullás

·        Ismételt vetélés, terméketlenség

Klinikai immun-endokrin vizsgálatot javaslok, amelyben tudok segíteni személyes konzultáció alapján (06-30-631-9309)

Jó egészséget kíváon, tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba (06-30-631-9309)

 


tailor
2011.09.20. 00:45:08
foltos hajhullás
Foltos hajhullásom van kiskorom óta. Azóta 4-5 alkalommal jött elő. Most a hajam 80%-a kihullott, s kopasz vagyok. Ami leginkább frusztrál, hogy a szemöldököm és a szakállam is kihullott nagyrészt. Lehet-e tenni valamit ez ügyben? még a haj- és a szakállhiányával csak csak megbirkózom, de a szemöldököm végleges elvesztése hatalmas trauma lenne. Mit tud javasolni? Továbbá, egy 2-3 éve fennálló, visszatérő zsibbadásos tüneteim is vannak. Lehet, hogy mind a kettő autoimmun probléma és van egymáshoz köze? Mind a kettőt kivizsgálták, se bőrgyógyász, se neurológus nem tud semmit mondani, csak, hogy pszichés. esetleg immunológushoz kellene fordulnom? Kell oda beutaló? Köszönöm válaszát.
Prof. Dr. Balázs Csaba
2011.09.22. 15:00:21

 

Tisztelt Tailor!

A hajhagymák növekedésének három fázisa van. Az első az u.n. „anagén”, ez növekedés gyors fázisa, amely időszakban a haj növekedése 28 naponként akár 1 cm-t is elérhet. Ez az időszak néhány évig is tarthat. Ezt követi az u.n. „katagén” szakasz, amely a gyors növekedés végét jelenti és néhány (2-3 ) hétig tart. Majd a „telogén” fázis köszönt be, amikor a hajhagymák nyugvó állapotba kerültnek. Ez az összes hajszál 10-15%-t is jelentheti és 100-120 napig is eltarthat. Lényeges ez a szakasz is, mert biztosíthatja a kihullott hajszálak utánpótlását. Természetes, hogy fésülködéskor, vagy hajmosáskor több hajat veszítünk, mint egyébként. Normálistól eltérő hajhullásról csak akkor beszélhetünk, ha azt vesszük észre, hogy a korábbinál jobban hullik a hajunk, fénytelenné, töredezetté válik, reggel, ébredés után a párnánkon sok hajszálat találunk, vagy már kisebb fizikai hatás alkalmával is csomókban szakad ki hajunk. Ezekben az esetekben minden alkalommal érdemes kideríteni, hogy milyen okok állnak a háttérben.

A hajhullást számos tényező válthatja ki:

•     Stressz

•     Hormonok

•     Fogamzásgátló,

•     Autoimmun betegség

•     Mérgező anyagok g

•     Gyógyszerek,

•     Sugárkezelés,

•     Táplálkozási rendellenességek.

Az autoimmun betegségekhez, főleg pajzsmirigybetegségekhez (gyulladásokhoz) gyakran társul a fokozott hajhullás. Ennek okait ismerjük és tudjuk gyógyítani.  A legújabb kísérleti adatok igazolták, hogy a pajzsmirigy hormonjainak jelentős szerepe van a nők hajának növekedésében. Ezt kísérletekkel  bizonyították. Azt vizsgálták, hogy a nőkből kozmetikai műtétek során kivett hajhagymák növekedése hogyan változik pajzsmirigy hormonok hatására. A kivett hajhagymákat tenyésztették és vizsgálták az egyes fázisokat a pajzsmirigy két hormonjának: a trijódtironinnak és a tiroxinnak a jelenlétében. Meglepetésükre azt figyelték meg, hogy ezek a hormonok növelték az anagén fázis hosszúságát, sőt fokozták a bőr pigmentációját is. A kísérlet azért jelentős, mert felhívja a figyelmet arra, hogy a pajzsmirigy hormonjainak hiánya felelős lehet a nők fokozott hajhullásáért, A száraz és ritka haj mellett pajzsmirigyhormon szint csökkenésére utalhatnak az alábbi tünetek: fáradékonyság, a koncentrációs képesség romlása, lelassult anyagcsere, mozgás, beszéd és gondolkodás. Aluszékonyság, hízás, szorulás, fázékonyság lesz jellemző, az arc felpuffad, csökkent a libidó (nem vágy). A bőr hideg, száraz, sápadt és durva. A kezek fájhatnak, a körmök töredeznek, a testen ödémák alakulhatnak ki. A pajzsmirigy gyulladása, ill. csökkent működése jól kezelhető gyógyszerekkel..

·         Az autoimmuneredetű pajzsmirigybetegségek (ha kiderül ennek fennállása!), gyakran társulnak más kórképpel.  Ezek felhívják a kezelő orvos figyelmét arra, hogy a pajzsmirigybetegség mellett más autoimmun kórkép is jelen lehet. Az egyik, gyakori betegség, a mellékvese gyulladása. Ezt e betegséget Addison kórnak hívja a szakirodalom és előfordulhat önmagában, de a leggyakrabban más betegséghez társul. A csökkent hormontermelése életveszélyes krízist eredményezhet, miként ez az ifjú beteggel is történt.  Hasonló betegségben több államférfi (fenti képen J.F. Kennedy) és közismert színész is szenvedett, ill. szenved. Az ún. „kubai válság idején” Kennedy betegsége, amelyet akkor még kevésbé jól tudtak kezelni - majdnem az egész világot háborús válságba sodorta.  Kennedy Addison kórját és pajzsmirigy autoimmun  gyulladását  1947–ben diagnosztizálták és 36 alkalommal kezelték kórházban.. A kórtörténete alapján  Kennedy már ezt megelőzően is szenvedett tünetei alapján ebben a betegségben és az orvosok azt véleményezték, hogy 1 éven belül meghal ebben a betegségben. Végül is – miként azt tudjuk - merénylet áldozata lett 1963-ban. 

·        Nagyon fontos kitérnem arra, hogy a csökkent mellékvese működés már korábban is fennállhatott, azonban a tiroxin kezelés elkezdése hirtelen váltotta ki a kritikus állapotot. Ezért is lényeges, hogy ne az a séma (protokoll!) működjön, azaz „emelkedett TSH, tehát automatikusan pajzsmirigyhormon kezelés szükséges”, anélkül, hogy a kiváltó okokat és a kísérő betegségeket megvizsgálnák, ill. szükség szerint kezelnénk.

A pajzsmirigy kezelése előtt mindig legyen kérdés az, hogy:

·        Van-e  mellékvese betegsége, Addison kórja?

·        Van-e más immuneredetű endokrin betegsége (pl. inzulinnal kezelt cukorbetegség, mellékpajzsmirigy gyulladás?)

·        Van-e más autoimmun eredetű betegsége:

o       Meddőség, menzesz zavarok?

o       Gyomor-bélgyulladás, nyelvgyulladás?

o       Hajhullás?

o       Vészes vérszegénység („anaemia perniciosa”)?

o       Ízületi gyulladás?

o       Vitiligo (bőrfestékhiány)?

o       Van-e ismeretlen eredetű alacsony vérnyomás?

o       Van-e fokozott hajlam fertőzésekre?

o       Van-e idegrendszeri  autoimmun betegsége („myastenia gravis, sclerosis multiplex”)?

o       Van-e szívizomgyulladása?

Sokszor kérdezik tőlem, hogy társulhatnak-e egymással a fenti kórképek. A válaszom tehát egyértelmű: igen!  

Az okok megtalálása esetén van remény  és esély a gyógyulásra.

Jó egészséget kívánok:

Prof. Dr. Balázs Csaba


reménykedő nő
2011.08.07. 15:00:41
férfias hajhullás
Tisztelt Professzor úr ! Androgén Alopécia miatt / magas DHT szint /Androcurt szedek és Minoxidil hajszeszt használok. Eddig ez az egyetlen szer ami segít viszont nagyon drága. Jelenleg 50 éven túl vagyok de a problémám kb.16 éves koromban kezdődött. Természetesen megoldatlan maradt hosszú éveken keresztül. A kérdésem az , hogy olcsóbb megoldás létezik erre a problémára esetleg más hatóanyaggal ? Tisztelettel: reménykedő nő
Prof. Dr. Balázs Csaba
2011.08.12. 08:49:30

Tisztelt reménykedő nő!

 Sajnos a leírtakból nem derült ki, hogy mi okozza, ill. okozza az androgen alopeciát. Ezt célszerű lenne tisztázni.

Olcsóbb gyógyszerről nem tudok, mert akkor - mind bizonnyal - már  felírták volna.

Jó egészséget kívánok: Prof. Dr. Balázs Csaba


Erika333
2011.08.03. 14:36:25
Segítségkérés hajhullásra
Tisztelt Professzor Úr!36 éves,2 gyermekes anyuka vagyok.2004-ben születet második gyermekem.2 évig szoptattam és mióta abbahagytam szinte mindig hullik a hajam.Próbálkoztam nagyon sok félével (hajszeszek, vitaminok,fogászat, mandulakivétel).A bőrgyógyász elküldött endokrinológushoz.(2010.jan.)Ő a menstruáció 3. napján elküldött vérvételre:Supersensitiv TSH:1,390;Prolactin:233,0;Luteinizáló hormon:2,4;Follikulus stimul.horm:5,3;Progesteron:3,6;Ösztradiol:135,0;Testosteron:0,77;Dehidroepiandrost.szulf:3,3;Szexhormon kötő fehérje:44,60;Thyreoidea-peroxidáz e:10,0.A doktornő véleménye:a labor alapján hormonális eltérés nincs.Endokrinológiai szempontból teendőt nem igényel.A bőrgyógyász Neocapil hajszeszt és Diane 35-öt ajánlott.A hajszesz 3 hónap után elállította a hullást és nagyon sok visszanőtt.De újabb 3 hónap után újra el kezdett hullani rendszeres használat mellet.A Diane 35-öt nem mertem még elkezdeni (spirált használok évek óta).Teljesen tanácstalan vagyok.Ma reggeli hajmosásnál több mint 200 szálat számoltam.Olvasgattam az Ön válaszait a fórumokon és sok válaszában írta a pajzsmirigy rossz működését.Nálam is lehet-e ilyesmi probléma?Hová forduljak? Békés megyében lakom.Köszönettel:Erika333
Prof. Dr. Balázs Csaba
2011.08.12. 08:45:27

 

Tisztelt Erika333!

 Miként azt korábban írtam  hajhullás oka immunológiai, ill. immuno-endokrin lehet. A hajhullást számos tényező válthatja ki:

•     Hormonok (tesztoszteron szabad tesztoszteron, PCOS,

•     Fogamzásgátló

•     autoimmun betegség (ez érintheti a hajhagymákat is!)

•     Stressz

•     mérgező anyagok

•     Gyógyszerek

•     Sugárkezelés

•     táplálkozási rendellenességek

•     vitaminhiányok.

Ezek kivizsgálása,ill. kizárás  után oki kezelést javaslok (06-30-631-9309)

Jó egészséget kívánok: Prof. Dr. Balázs Csaba


11 - 15
Összes bejegyzés száma: 63

 

Hajhullásstop 2009 © Minden jog fenntartva | Adatvédelmi nyilatkozat | Szerzői jog | Médiaajánlat |XHTML | CSS